top of page
  • djessiedejong

De Teckel in drie vachten: Ken ze allemaal

Als je ooit hebt overwogen om een Teckel in huis te nemen, weet je dat dit kleine ras een groot karakter heeft. Maar wist je ook dat de Teckel in drie verschillende vachttypen komt? Ja, dat klopt! Dit ras is uniek in zijn soort met zijn variëteit aan vachten. In deze blog introduceren we de drie types, te beginnen met de ruwharige variant.

Ruwharige Teckel: Kenmerken en verzorging De Ruwharige Teckel springt direct in het oog. Met zijn dikke, draadachtige vacht is hij niet alleen opvallend, maar deze vacht beschermt hem ook tegen verschillende weersomstandigheden. Als je van een hond houdt die een tikje ruig aanvoelt, dan is de Ruwharige Teckel jouw perfecte match.

De verzorging van deze specifieke vacht vraagt om speciale aandacht. De draadachtige haren kunnen namelijk snel klitten vormen. Daarom is het essentieel om hem consequent te borstelen. Een wekelijkse borstelsessie is een must om de vacht gezond en klitvrij te houden. Het verzorgen van een Ruwharige Teckel kan aanvankelijk wat overweldigend lijken, maar met de juiste tips en tools wordt het een fluitje van een cent. Of je nu vragen hebt over borsteltechnieken of specifieke verzorgingsproducten, in de rest van deze blogserie duiken we dieper in elk aspect om jou en je Teckel te ondersteunen.

Langharige Teckel: Elegantie en charme Wanneer je aan een Langharige Teckel denkt, beeld je je waarschijnlijk een hond in met een glanzende, zijdezachte vacht die gracieus met elke stap meebeweegt. En dat is exact wat je krijgt! De Langharige Teckel is het toonbeeld van elegantie en charme, en zijn vacht is zonder twijfel een van zijn meest opvallende kenmerken.

Wat betreft verzorging vergt deze vacht een iets andere aanpak dan de ruwharige variant. De lange, soepele haren hebben de neiging om te klitten, vooral achter de oren en op de borst. Daarom raden we je aan om je Teckel dagelijks te borstelen om deze klitten te voorkomen en de vacht in topconditie te houden.

Zachte borstels en conditioners kunnen helpen om de glans van de vacht te behouden en het borstelen makkelijker te maken. Als je merkt dat de vacht van je Teckel wat dof wordt, kan een voedende conditioner het verschil maken. Bij de keuze van verzorgingsproducten is het belangrijk om voor kwaliteit te gaan. In latere blogs delen we onze aanbevelingen en tips voor de beste producten en technieken voor de Langharige Teckel.

Kortharige Teckel: De klassieke look Als je aan een Teckel denkt, zie je waarschijnlijk als eerste de Kortharige Teckel voor je. Deze variant staat bekend om zijn strakke, glanzende vacht en zijn onmiskenbare klassieke look. Dit type Teckel brengt de essentie van het ras naar voren: slank, atletisch en altijd alert. De verzorging van de Kortharige Teckel is relatief eenvoudig in vergelijking met de andere vachtvarianten. Een wekelijkse borstelbeurt met een fijne borstel volstaat meestal om de vacht in perfecte staat te houden. De korte haren hebben niet de neiging om te klitten, wat betekent dat je minder tijd kwijt bent aan de verzorgingsroutine. Echter, deze vacht kan tijdens seizoenswisselingen wel wat extra verzorging gebruiken. Om de natuurlijke glans van de vacht te behouden, is het een goed idee om af en toe een conditioner of speciale spray te gebruiken. Ook hier hebben we in de toekomst nog enkele aanbevelingen voor je. Kies je voor een Kortharige Teckel? Dan kies je voor eenvoud in verzorging, maar zeker niet voor minder karakter of charme.

Teckelgedrag en temperament: Wat te verwachten? Als je overweegt om een Teckel in je leven te verwelkomen, is het essentieel om je te verdiepen in hun gedrag en temperament. We willen je namelijk voorbereiden op wat je kunt verwachten van deze energieke en soms eigenzinnige honden. Teckels zijn van nature nieuwsgierig en staan bekend om hun moedige en avontuurlijke aard. Ze zijn niet snel geïntimideerd en zullen zich vaak gedragen als een hond die vele malen groter is dan zijzelf. Dit moedige karakter komt voort uit hun verleden als jachthonden, waarbij ze vaak ondergronds gingen om hun prooi te vangen.


Tegelijkertijd hebben Teckels een liefdevolle en loyale kant. Ze raken zeer gehecht aan hun gezin en zijn vaak beschermend. Dit betekent echter ook dat ze soms wat wantrouwend kunnen zijn tegenover vreemden.Ook een gezonde dosis koppigheid mag je verwachten. Het kan een uitdaging zijn om een Teckel te trainen, maar met geduld en consistentie kom je er wel. Onthoud dat het belangrijk is om vanaf jonge leeftijd te beginnen met training en socialisatie. Zo zorg je voor een evenwichtige en gelukkige hond!

Gezondheidszorgen en preventie Bij het verwelkomen van een Teckel in je leven, wil je natuurlijk het beste voor hem. Dat betekent ook het kennen van de gezondheidszorgen die vaak geassocieerd worden met dit ras en hoe je deze kunt voorkomen. Teckels hebben door hun unieke bouw een hoger risico op rugproblemen. Het is daarom essentieel om overbelasting te voorkomen en regelmatig met je dierenarts te overleggen over preventieve maatregelen. Ook hebben Teckels de neiging tot overgewicht. Wees bewust van hun voedingsbehoeften en zorg voor voldoende beweging. Regelmatige check-ups en een evenwichtig dieet zijn de sleutel tot een lang en gezond leven voor je Teckel. Tot slot is het van belang om te weten dat, net als bij veel rassen, Teckels vatbaar kunnen zijn voor genetische aandoeningen. Regelmatige screenings en het kiezen van een betrouwbare fokker kunnen hierin een groot verschil maken.

Of jouw hond nu behoefte heeft aan een energieke ochtendwandeling of een rustige middagwandeling, Cees & Co heeft de ervaring, de vaardigheden en de passie om de zorg te bieden die jouw hond verdient. Bezoek onze website op www.ceesandcompany.nl om meer te leren over onze diensten en hoe we jou en jouw hond van dienst kunnen zijn.
3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page